Fyller ordet augustiångest någon funktion?

Publicerat den 22 August 2012 kl.16:19

Redaktionen för TV4:s morgonsoffa ringde upp mig och ville prata om den obehagskänsla som kan uppstå i samband med att man börjar jobba igen efter semestern. Under snackets gång dök ordet augustiångest upp i mitt huvud. Kanske är det ett ord som kan beskriva något specifikt?

Jag tänker att det finns en lightvariant som helt enkelt beror på att det är jobbigt att inte längre kunna välja fritt vad man vill göra varje dag. Men det finns också en svårartad variant av augustiångest. När jag själv på 90-talet jobbade som konsult hade jag flera år i rad en sådan svårartad augustiångest. Sista veckan på semestern präglades helt av att jobbet snart skulle dra igång igen. Den gången tror jag att augustiångesten främst berodde på att jag upplevde prestationsförväntningar som orimliga.

Jag gissar att en vanlig orsak till svårartad augustiångest är att man är på väg in i en orimligt tidspressad vardag: att det är körigt mest hela tiden, att man känner sig inlåst i ett strikt tidsschema och att det är svårt att njuta av livet. Ett sätt är att hantera en sådan augustiångest är att försöka uthärda den tidspressade vardagen genom att köpa en resa och fokusera på hur bra det ska bli på nästa semester. Men det finns också mer konstruktiva sätt att hantera den. Kanske kan augustiångesten ge energi för att komma igång med att reflektera och samtala om hur man vill leva sitt liv?

I förrgår var det dags att prata om detta i TV4:s morgonsoffa. Första delen av inslaget var om en familj som provade att leva på landet en sommar. Efter 6 minuter börjar jag att berätta om mina tankar
http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=sa_bryter_du_vardagsmonstren_efter_semestern&videoid=2211443

Kommentera gärna.
Tycker du att ordet augustiångest fyller någon funktion?
Har du själv upplevt augustiångest?

3 kommentarerer


 1. Nej, finns ingen ångest utan “nystart” har alltid präglat mig som känslan när skolan börjar med nya fräscha böcker att ta sig an. 22 augusti -> 4 månader till jul. Go Go Go!
  Ångest är kroppens sätt att säga “gör annorlunda” enligt Hildegard von Bingen, profetissa på 1100-talet.

 2. Har följt ditt arbete under flera år Jörgen och givetvis läst boken “Rik på riktigt”.
  Känns riktigt bra att du nu finns med mera i TV .
  Ditt tips i Morgonsoffan att stänga av TV och fundera över de 3 frågorna är jättebra.
  Jag har inte skaffat ny TV efter att min gamla gått sönder.
  Har hunnit fundera och kommer snart att byta mitt gamla chefs liv i offentlig sektor mot ett jobb där jag kan gå ner i arbetstid . Då kan jag äntligen leva det liv jag länge önskat…nära naturen, odlande min egen potatis, klipper mitt gräs och umgås med bra folk som tänker som jag.
  Det har hjälpt mig oerhört att jag träffat en man med samma tänk. Vi är nästan 60 och har chefat oss igenom hela arbetslivet.
  Det finns ingen som tackar oss……
  Vem säger på dödsbädden…..jag jobbade för lite.
  Hälsningar
  Kristina

 3. Nog tar det emot när sommarledigheten är slut men det är också skönt att komma tillbaka i rutiner – särskilt med barnens. Den värsta augustiångesten för mig (har en tvilling i mellandagsångesten) handlar istället om att jag inte har ett fast jobb. Varje terminsstart blir det uppenbart. Det går att dölja under terminerna med div påhugg men sen kommer verkligheten ikapp. Statusuppdateringarna på facebook om vännernas augustiångest när semestern är slut blir ett rent hån. i år visste jag från början att jag skulle ha ett halvtidsjobb så det blev ingen ångest. Och istället för den augustiångest du tänker på känner jag tacksamhet över att ha ett jobb att gå till.

Skriv nåt här!