Min avhandling om tidsmässig välfärd är klar!

Publicerat den 22 March 2012 kl.17:12

Sju års arbete är klart. Det känns fantastiskt skönt. Det sista året har varit tufft, som jag skriver i förordet ” Mer än en gång har jag känt det absurda i att sitta och skriva på en avhandling om tidsmässig välfärd när jag själv är tidspressad. Jag brukar trösta mig med Richard Bachs ord ”You teach best what you most need to learn.” Det har dock varit en ynnest att få möjlighet att under flera år fördjupa mig i något som engagerar mig så starkt. Jag känner en stor tacksamhet gentemot det svenska samhället (via den statliga forskningsstiftelsen Formas) som har möjliggjort detta. Min förhoppning är att mitt arbete på något sätt ska bidra till andra människors tidsmässiga välfärd.”

Avhandlingen består av fyra olika delar. I introduktionen analyserar jag begreppen tidsmässig välfärd, tidspress, tidsnöjdhet, tidsstrategier och tidspolitik. Här finns också sammanfattningar av avhandlingens olika delar. Den andra nyskrivna delen av avhandlingen är rapporten Pappadeltid. En väg till högre tidsmässig välfärd och ökad jämställdhet? Två delar av avhandlingen är publicerade tidigare, dels en artikel där jag analyserar självhjälpsböcker, dels rapporten Om föräldrars tidspress.

Du kan ladda hem hela avhandlingen här: Studier i tidsmässig välfärd Jörgen Larsson. Om du bara vill ha rapporten om pappadeltid kan du ladda hem den här: Pappadeltid Jörgen Larsson. Vill ha ett tryckt exemplar av hela avhandlingen så kostar den 150 kr plus porto och beställs genom att maila: gunilla.gustafsson@socav.gu.se

Disputationen äger rum 23 mars 2012 kl 13.15 i sal Sappören, Sprängkullsgatan 25, Göteborg.

15 kommentarerer


 1. Grattis!

  Hoppas du faar tid att ta det lugnt.
  Kaenner du till boekn Radical homemakers?

  mvh malin

 2. Stort grattis Jörgen!
  Hoppas att du nu funnit en väg ur tidspressen och att vi kanske kan timeshifta någon gång framöver. Ser med spänning fram emot ditt nästa steg.
  Hälsar Ivan

 3. Congratulations!

  Måste kännas superskönt, nu får du slappa i ett halvår, och känna vad nytt som pockar på.

  Allt gott,

  Peter

 4. Grattis!
  Läste din bok “Rik på riktigt” för flera år sedan men den finns ständigt med i bakgrunden, ständigt aktuell.
  Lycka till!

 5. Stort grattis och stort tack!
  Jag vill läsa alltihop!

  Hälsningar,
  Kristina

 6. Stort grattis Jörgen! Vad härligt att du kan pusta ut nu. Det är ett viktigt arbete du sysslar med. Önskar att jag skrivit om något såhär meningsfullt i min avhandling, i stället för grammatik… 🙂 Men nu tar jag igen det med projektet Livstid som bl.a. inspirerats av Tidsverkstadens arbete!

  Allt gott,
  Maria

 7. Bäste Jörgen

  Stort grattis til dig. Jeg glæder mig til at læse om det – og måske få en artikel med i vores Nyhedsmagasin Balance.

  Bäste Hilsner Helle
  Center for Balance ml Arbejde og Familieliv
  http://www.cbaf.dk

 8. Bosse Parbring
  23 March 2012 kl. 9:29

  Stort grattis Jörgen!

  Jag kommer i eftermiddag och lyssnar på dig. Jag har publicerat delar av intervjun jag gjorde med dig förra våren:
  http://genus.se/meromgenus/gen.....cid1071594

  Allt gott,

  Bosse

 9. Grattis! Jag ser fram emot att läsa den!

 10. Grattis Jörgen,
  Vi är ett gäng på 4 män i medelåldern som träffas
  o läser “Rik på riktigt” sedan 2 år tillbaka. Mycket inspirerande. Ser fram emot att följa dina spår framöver. Njut av “färdigheten”!

 11. Jennie Sandström
  24 March 2012 kl. 21:05

  Stort Stort Grattis till ett viktigt arbete.
  I am a fan 🙂

  ”You teach best what you most need to learn.” – so true!

  Kram Jennie

 12. Grattis Jörgen!
  Synd att man missade din disputation! Kommer du att ha något offentligt föredrag i Göteborgsområdet framöver där du presenterar vad du har kommit fram till?

 13. Stort Grattis Jörgen!! Bra jobbat!
  Hade varit himla kul att varit där! Kram Anna

 14. Hej Jörgen!
  Läste i GP i morse att du disputerat. Stort grattis!! Hoppas du nu kan slappna av och ta lite ledigt. Vore roligt att träffas igen och diskutera. Jag saknar Timeshifters!
  Karin

 15. Tobias Jansson
  4 April 2012 kl. 10:59

  Jättegrattis, superkul att det är klart! Hade gärna gått på disputationen men var ej i stan – nu laddar jag ner avhandlingen och ska läsa!

  Gött jobbat!

  /Tobias, Camino

Skriv nåt här!